.

onsdag 24 september 2014

Distriktets domarkonferens 26/1-2013

Idag ägde distriktets domarkonferens rum i södertälje. Bilen gick klockan 07:30 ifrån Nynäs och halv nio minglade vi runt ibland domare och tävlingsledare runt om från sörmlandsdistriktets klubbar. Det bjöds på frukost och snart satte mötet igång.

Det blev mycket prat om ämnet Vett och Etikett under tävlingar. Vi har alla ansvar på våra tävlingar, funktionärer som tävlande (Vett & Etikett), och det är ytterst viktigt att vi följer dem. Inte bara för att skapa en god stämning och en bra tävling, utan också för att respektera våra egna och andras hundar runtomkring. Det diskuterades mycket om vad som ska tillåtas och ej, och vad man har för skyldighet att agera när någon inte följer reglerna som finns. Det gäller att man vågar säga ifrån när något inte går rätt till, vare sig det gäller använding av stackelhalsband eller saknade vaccinationsintyg. Om alla agerar utifrån samma regler så kommer folk tillslut att rätta sig efter dessa.

Skillnader i dömandet var också ett het ämne som diskuterades. Idag är många domare lite för "snälla" i sitt dömande, vilket i slutändan leder till att det är svårt att urskilja en "bra" hund från en "riktigt bra" hund. Detta återspeglas i SM i både bruks och lydnad, där många har svårt att nå upp till sina egna kvalpäng under SM-dagarna. Det är väldigt lätt hänt att man kanske "inte hör" det där islaget i hindret eftersom det trots allt bara är lydnadsklass I. Man kanske råkar titta någon annanstans när hunden nosar av backen lite. Man såg inte riktigt att hunden tuggade på apporten och satt han inte rätt så rakt ändå?
Filmklipp från lite olika moment i både bruks och lydnad spelades upp och alla fick ge poäng utöver vad de tyckte var riktigt. I vissa moment kunde det skilja sig så mycket som 5 poäng mellan högsta och lägsta bud. Visst är det trors allt en bedömningssport, men det man måste fråga sig innan man ställer sig som domare på tävlingsplanen är "vad är bra och vad är perfekt?".
Här togs det även upp skillnaden på en svensk och en internationell elitklasstävling (internationella lydnadsregler klass Elit). Markanta nerdrag vid kroppskommandon, tävlande är helt styrda av tävlingsledaren och domarna rör sig nära hunden för att kunna döma riktigt är några av de stora skillnaderna. Kanske har svenska domare något att lära sig av detta?

Även en eventuell övergång till de internationella reglerna i elitklass togs upp. Idag är det redan 18 europeiska länder som dömer efter FCIs regler, och Norge och Finland har redan beslutat att haka på. Denna fråga arbetas redan med och man söker även intresserade att bilda en arbetsgrupp som jobbar just med internationalisering. Och som Mikael Ivanov sa, "Vi blir väldigt ensamma om vi inte följer med".
Text: Sandra Björnskiöld



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar